Saturday, December 23, 2006

Samson en Gert kerstshow




Eindelijk is het 23 december! Eindelijk gingen we dan naar de kerstshow van Samson en Gert.
In september had ik de kaarten al geboekt en afgelopen week had MEE medewerker Free nog meegedacht over het bereiken van de Elizabethzaal in Antwerpen, waar de show opgevoerd zou worden.
Zelf had ik bedacht om vanuit Antwerpen met de tram vanaf Linkeroever te gaan, maar de trein was misschien beter vanwege het instappen met 2 rolstoelen. Welke van de 2 zou het toegankelijkst zijn?
Esther, die ook meeging met haar tweetal (waarvan 1 in rolstoel) belde naar het station in St. Niklaas, nadat we hier samen achter de computer hadden rondgekeken bij "de Lijn"(bus en tram in Vlaanderen) en bij "treinen in Belgiƫ".( noot van de schrijver: hier in Zeeuws Vlaanderen hebben we geen personentreinen of trams enkel een busverbinding)
De trein bleek geen punt, dus dat werd ons vervoermiddel.

Na een ontbijtje voor Jasper om kwart over 9 en een lunch om kwart voor 11, vertrokken we (Eline, Jasper, Bram en ik) naar Clinge om daar Esther, Olaf en Lara op te halen. Ik was iets te vroeg dus daar eventjes gewacht voor we in "colonne" naar St. Niklaas reden. Met de hulp van een vriendelijke mevrouw met hond wisten we waar we parkeren moesten. Daarn kochten we we kaartjes en met de roltrap gingen we het perron op om op de trein te wachten.
Trein 1 kwam en ging, want de ingang was smal en 3 hoge treden van het perron verwijderd. Lara vond dat maar niks en pruttelde er op los terwijl Esther inlichtingen ging inwinnen.
Trein 2 kwam en bleek een zelfde te zijn en de hulptroepen waren nog niet gearriveerd.
Net voor het vertrek kwam een meneer met een streng vingertje nee tegen ons zeggen. De rolstoelbrug was stuk en we mochten niet de trein in....want....blablabla....
Tja, dat leverde hem 2 pissige dames op, die hij met kinderen en rolstoelen afvoerde via de oude aftandse lift. Esther verhaalde de kosten bij het loket, terwijl wij alvast door gingen naar onze bus/auto.
Om 10 over 1 verlieten we onze parkeerplaats (dag 3 Euro) en reden we naar Antwerpen. Gelukkig heb ik een koppie vol herinneringen en kan ik borden lezen, dus reden we in 1 keer goed naar Antwerpen: op naar Linkeroever; op naar de tram.
Natuurlijk was het daar druk op de laatste zaterdag voor kerst en konden we met moeite een parkeerplaats bemachtigen. Helaas ga ik alleen met de tram naar de Night of the Proms en neem ik dus de tramhalte onder de grond. Esther neemt die boven de grond, maar ja die was te ver om snel te kunnen aan lopen.
Met de roltrap gingen we met de rolstoelen naar beneden: in 2 keer, want ja als je dat ding niet houdt naar beneden gaat je gehandicapte er niet op vooruit. De tweede trap was voor het betere sjouwwerk. Lara tilden we en Jasper lieten we tree voor tree zakken.
De tram had een rolstoel ingang en Lara had de grootste lol dat ze dit keer wel mee mocht in zo'n voortrazend spoorgeval. Wij genoten ook van het ritje, want optie 3 (lopen) gingen we voor 2 uur niet redden.
Bij halte Astrid gingen we er uit en constateerden gelukkig dat er een roltrap was. Ja, 1 en er zijn 2 trappen. Je snapt dat er weer getild moest worden. Terwijl we Lara naar boven tilden, tilden 2 stoeren mannen met de hulp van Eline en een mevrouw Jasper naar boven, die dat wel koninklijk heerlijk vond.
Blij vervolgden we onze weg in het ondergrondse stelsel dat overging in een parkeergarage via een stijl opritje naar de uitgang van de Elizabethzaal. We vonden hem en zagen een trappenhuis dus liepen we zoekend verder. Daar het toch een parkeergarage was vond ik dat wij met onze wielen de auto uitgang wel konden nemen. Zo gezegd, zo gedaan en puffend legden we de laatste 50 meter af naar de Elizabethzaal.
Gered. Snel de jassen in de vestiaire en dan werden we met de lift,in 2 keer, naar boven gebracht. De show was net begonnen, het was 5 over 2. We werden naar onze plaatsen gebracht terwijl de intro afliep en Samson en Gert aangekondigd werden. We hadden het gehaald! Yes, joepie!
Met onze gehandicapte kinderen op schoot, anders moesten ze het vanaf de zijlijn aanschouwen, kwamen we bij van onze wereldreis.... Antwerpen ligt zo'n 45 minuten verderop vanaf hier......

Het was leuk, het geheel van decor, licht en dansertjes zat mooi in elkaar. Samson, Gert, de burgemeester, van Leemhuizen en de afgevaardigde van de minister speelden er op los en hadden er lol in.
De kinderen genoten en wij dus ook. Voor Jasper was het vele buiten zijn goed geweest, hij kuchte een hele show en het slijm kwam goed los. "Elk nadeel heb een voordeel" om het met Johan Kruiff taal te zeggen.

Na de show liften we weer naar beneden, kochten een dvd en een programma blad, haalden we onze jassen op en gingen we met een tasje vol studio 100 meuk de zaal uit, zo de dierentuin in.
Het eerste wat we daar deden was een plekje bemachtigen en lunchen! Friet mee mayonaise en nen curryworst, mmm dat smaakte.
Dan nog een snel rondje langs de apen op zoek naar de olifanten, die al binnen zaten achter gesloten deur en dan op huis aan.

Nee, voor ons geen tram meer, geen stenen trappen en gesjouw. We gingen met de benenwagen over de Meir en de Keyserlei, waar het poepdruk was met winkelende mensen en waar het gezellig versierd was met lichtjes en over de kerstmarkt op de Groenplaats en door de Hoogstraat om dan via het St Anneke ( de voetgangerstunnel) terug te gaan naar Linkeroever en dan met de bus weer naar huis. Half 7 waren we er weer.

voetnoot: er moet vast veel geventileerd worden op allerlei blogs, want "hij"zegt dat de plaatjes er zijn, maar ik zie ze niet..dus Hocus Pocus Pas ... en ik ga deze onzin nu publiceren.

10 comments:

Roosnans said...

Belachelijk, hoe verzinnen ze het, dat je de trein niet in mag!!!
Wat een gedoe weer. Toegankelijk weer hoor.... Je zou toch denken dat trein, stations, en concertzalen inmiddels toch wel aangepast zouden zijn.... Neeeeee, thuis blijven ja! met je gehandicapte....

Gelukkig ben jij nooit stuk te krijgen! Ouwe doordouwer van me!

dikke kus

Lin's ding said...

Ja deurdouwen kunnen we wel en dan wel letterlijk! Es had het in haar eentje ook opgegeven in St Niklaas...mooi not...zonde van het geld en de voorpret en nu hebben we tenminste ook nog napret.

Lin's ding said...

ja de kerstshow was heeeeeeeeeeeel leuk!! kuz

Lin's ding said...

ja de kerstshow was heeeeeeeeeeeel leuk!! kuz

Lin's ding said...

sorry voor het ongemak

Anonymous said...

Sjeempie, en ik mijn hersens pijnigen wie in godesnaam Linda is...
Prachtig stukje over Belgisch onvermogen, maar hier kunnen we er ook wat van!
Ik geniet van je foto's!

Lin's ding said...

Hi Mike, die hersengym heeft dan toch opgeleverd dat je hier uitkwam. Dank je voor het foto complimentje groetjes, Linda

Anonymous said...

Tja, wat een avontuur. Heb nog spierpijn van het gesjouw. Maar wel een leuk verhaal voor onder de kerstboom. Olaf vroeg of we volgend jaar weer naar de kerstshow gaan... (ha,ha,ha)Volgens verschillende familieleden zijn er wel degelijk rolstoeluitgangen. Waar in hemelsnaam?? We gaan nog een keer op onderzoek uit oke?
Gr. Es.

Lin's ding said...

Ja ja zeker, zeg maar wanneer en we zijn weg. Ik heb nu al zin en natuurlijk gaan we volgend jaar weer. Moet je je eens indenken hoe breedgeschouderd en sterk wij worden. Ben trots op ons, wat jij

Anonymous said...

Oeshe,
Wat een verhaal, zal ik nog eens raad geven om met de trein te reizen!!! 'k schaam me (als Belg)
Free