Sunday, August 10, 2014

kunst op school

 
De laatste maand van het schooljaar stond in het teken van het kunstproject van de basisschool hier in het dorp. Net als het jaar ervoor mocht ik van het hoofd van school met Nadja aan de slag. Er werd gebrainstormd en overlegd en uiteindelijk werd er besloten wat te doen. Nadja en ik gingen aan het voorbereiden voor de grote dag waarbij we aan de slag zouden gaan met een gedeelte van de kinderen van school: de openingsdag.
Ik zal het even uitleggen. De beide basisscholen van het dorp zijn afgelopen schooljaar gefuseerd. In de aanloop daar naar toe deden we het vorige schooljaar een kunstproject met de kinderen van beide scholen in de nieuwe samenstelling van de groep waar ze dit jaar deel uit maakten. Het motto was "samen naar school", waarbij ze zichzelf levensgroot maakten op karton. In de zomervakantie stonden ze allemaal opgesteld in het dorp tijdens de jaarlijkse Molenstraatfeesten en tijdens de openingsdag stonden deze kartonnen kinderen opgesteld om de school en in de straat naar de school toe. Beide keren een prachtig gezicht.


Dit keer kozen we er voor om alle kinderen en het personeel van de hele school een steen te laten beschilderen. Een andere ervaring dan jezelf levensgroot schilderen. Alle stenen samen moesten een kunstwerk gaan vormen. Het hoofd van school, die wat veel taken te volbrengen had dit schooljaar, beloofden we dat het prachtig worden zou, wat het natuurlijk ook geworden is.
We kozen er voor om toch iets van het logo van school terug te laten komen in het kunstwerk en wel de golven. Daarom kregen alle kleuters blauwe stenen (als voorbereiding hadden we alle stenen alvast voorzien van een ondergrondkleur) en blauwe en witte verf.
De andere kinderen mochten kiezen welke kleur hen aansprak. Alle kinderen mochten zelf hun grootte en vorm kiezen: lekker sensopathisch rommelen in de bak met stenen.
Natuurlijk hadden we aan één dag niet genoeg om alle (bijna 300) kinderen aan de beurt te laten komen en dus gingen we een week of wat later aan de slag met de overgebleven klassen. Het was een erg gezellige bedoeling in ons eigen geïmproviseerd klasje en het leverde hele mooie stenen op. Een heel kleurrijk geheel.









Alle stenen verzameld, maakte Nadja's man een prachtige lijst, die ik een verfje geven mocht en waarna we de stenen dan eindelijk konden samenvoegen tot kunstwerk. Eerst legden Nadja en ik ze allemaal neer op de plaat en daarna kitten we ze allemaal vast.


 
Vanwege privacy redenen zie je geen foto's op mijn blog van mijn kunstmaatje Nadja.
Maar dat maakt haar rol in het geheel niet minder belangrijk! Ze zorgde ook zeker voor
een vrolijke en gezellige noot bij alle uurtjes die we samen bezig waren.
We kijken dan ook al uit naar ons volgende kunstproject!
                          

1 comment:

Roosnans said...

super cool idee, super mooi resultaat!!! prachtig!

wat een mega goeie samenwerking weer (ook met al die kids!)