Friday, February 22, 2013

effe tekenen

 
Gisteren en vanochtend lekker effe getekent...

kleurexplosie van vorige week,
ik weet nog niet wat ik er mee ga doen, maar
er komt nog wat op....

niet alleen ik tekende effe, ook op school voor
 het buiten spelen, na het eten van de boterhammen.
Ik ben lief voor hem en dus
hij ook voor mij....
Alsof lief zijn voor een ander zo moeilijk is,
al hoor ik het kinderen nogal eens opmerken
dat ik zo lief ben voor ze...
en dat terwijl ik ze streng toe spreek..
In ieder geval...ik smolt

dit stond eronder getekend.

Wednesday, February 20, 2013

de vakantie voorbij

Een rare titel eigenlijk "de vakantie voorbij", want wie had er nu eigenlijk vakantie? Bram was de hele week vrij van school wat je dus met recht vakantie kunt noemen. Ik hoefde niet over te blijven die week en met Bram  thuis geeft dat wel een vakantie gevoel. Jasper ging gewoon naar de dagbesteding en dat betekent om kwart voor zeven mijn bed uit wat niet direct een vakantiegevoel oproept. Manlief was maar een dagje vrij om de optocht te kijken en dochterlief had gewoon een volle week met haar studie en het lopen van stage.
Deze week is dochterlief voor een groot gedeelte vrij en dus heeft zij nu vakantie wat de titel "de vakantie voorbij" ook niet doet kloppen. Ik heb dan toch weer gewoon de "moet" dingen staan met oppassen, overblijven, overleggen en tekenles geven wat de titel voor mij dan toch laat kloppen. Laten we het daar maar op houden. De dagen vullen zich vanzelf en zijn zeker niet allemaal noemenswaardig, maar ze leveren nu en dan leuk plaatjes op zeker nu de ochtenden zich melden met mooie kleuren. Verder laat ik de plaatjes verhalen vertellen uit de afgelopen week.

Op zondag is er altijd een carnavalsoptocht in het dorp waar mijn roots liggen. De optocht gaat het dorp uit en gaat buitenom het dorp weer in. Mijn ouders wonen aan het rondje buitenom en dus lopen we altijd tussen de carnavalswagens terug naar het ouderlijk huis. De carnavalsvierders, soms in dunne kledij, zullen het in de polder wel koud hebben gehad. Er zat een koude wind die dag. Bram zette er dan ook flink de pas in met zijn broer in de rolstoel. De rest van ons hobbelde er achteraan. In ieder geval was het een mooie optocht en was het weer leuk aan de zijlijn.


 Op maandag gingen Bram en ik even de stad in en zo zagen we het stadhuis in zijn boerenkiel.


Op dinsdag ging ik even bij Jasper langs op zijn dagbesteding en onderweg moest ik al aan de kant voor een carnavalswagen die
op weg was naar het Kloorianenland, die op dinsdag plaatsvindt en zich de grootste van Zeeland noemt. De spreuk van de Loesje kalender paste die dag mooi.

Ook deze optocht was leuk om te bekijken met mijn nichtjes en een gedeelte van de kinderen er bij. Wel was het ook die dag lekker koud en na ruim twee uur kijken waren de voeten erg koud. Ach, je moet er wat voor over hebben. De deelnemers aan de optocht hadden zich weer erg uitgesloofd om er een mooi geheel van te maken met mooie pakken, leuke dansjes enzovoort. Petje af weer voor al dat werk.


 Valentijn viel ook in de vakantieweek en natuurlijk
nam ik deze reden aan om te knutselen. Voor mijn kinderen, mijn man, mijn zus en mijn drie lieve
vriendinnen maakte ik onderstaande potjes. Met voor ieder een gedichtje erbij. Iedereen ontving ze met gelach. Kijk dat maakt me dan blij en iedereen weet weer dat ik van ze houd en waardeer.



Deze bofferd stuurde niet alleen zelf kaartjes ze kreeg er ook. Heerlijk genieten is dat.
  
 Amsterdam
Amsterdam kwam na Valentijn. Bram ging logeren bij zijn zus. Een reden dus om die kant op te gaan, met een tussenstop om mijn moeder op te halen en veel later om mijn zus op te pikken. Ons busje lieten we achter onder de studentenflat en met de trein, de tram  en de benenwagen kwamen we aan waar we wezen wilden: lunch bij het Cobra café, waar we onder een  knappend haardvuur aten;


dan een bezoekje aan het Rijksmuseum wat maar voor een gedeelte open was: "nog 57 nachten wachten" en dan zijn ze klaar en is het hele museum weer open;
 




een klein stukje P.C speciaal voor Bram;


een bezoekje aan "de taart van mijn tante", waar we met Eline afgesproken hadden na haar lesdag. We keken altijd graag naar "taarten van Abel" op tv en wilden daarom wel eens in zijn zaak een lekker taartje eten. Wat zeker lukte.
Dezelfde weg als gekomen ging ik weer terug, maar pas na een gezellig maaltje bij mijn zus die ons weer iets lekkers voorzette.
 
Zo ging de week rustig uit en begonnen we de maandag met deze lucht, een belofte voor een mooie dag.


 
Ook de dinsdag had een mooie start van de dag.



 
Bofkonten als we zijn is ook de dag vandaag weer mooi begonnen al waait er een koud windje in onze polder. Daar trekken dochterlief en ik ons niets van aan, want om haar vakantiegevoel te behouden gaan we zo even de stad in (een kilometer of 12 verderop).
Daarna is het weer tekenlestijd, waar jullie later weer meer over zien en horen.
Fijne dag allemaal!

 

Saturday, February 09, 2013

door de vrijdag heen



 


 
Even hoppen door mijn vrijdag. In de ochtend heb ik lekker gewandeld langs de schelde, ondertussen geluisterd en gekletst, zag ik mijn ouders vooraf en genoot ik van de katten. Siep, onze jonge kat ligt zo heerlijk te slapen om op andere momenten onze 12 jarige Sofie te plagen. Verder ging ik overblijven en schminkte ik nog wat kinderen zodat ze mooi gekleurd konden gaan feesten tijdens de carnaval viering op school waarbij dj P. van "het Feest" sinds jaar en dag de middag feestelijk en vol verve kleurt. 's Avonds haalde ik dochterlief weer op bij het busstation. De bus vanuit Breda zat goed vol dit keer, want natuurlijk gaat de jeugd massaal carnaval vieren en natuurlijk stonden er veel ouders te wachten om al dat grut op te halen. Samen kletsend op de bank tot ik Bram op moest halen van zijn carnavalsbal op school. Dat maakte het dagje af.

Carnaval is dit jaar een rustig gebeuren in ons huisje. Eline heeft geen vakantie en moet zondag dus al terug naar haar studentenstad, Bram is nog te jong voor vijf dagen carnaval te mogen vieren  en manlief en ik gaan ieder één keer op pad. Voor hem was dat vanavond, samen met mijn zus' lief en dinsdag ga ik met mijn nichtje Charlotte. Verder hier en daar een optocht en dan is het weer voorbij.



Thursday, February 07, 2013

zien tekenen en zelf tekenen

Gisteren mocht ik weer fijn aan de slag met de kinderen van tekenles of in ieder geval met vijf van hen. Geen grote groep dus, maar kleine groepen zijn altijd gezellig. Wanneer iedereen opgestart was liet ik hen kaartjes trekken en natuurlijk deed ik mee. Het fijne van kaartjes is dat ze altijd zeggen wat je nodig hebt en dat kan dan ook meteen  het niet fijne van de kaartjes zijn. In ieder geval herkende ik de kinderen er in en zo babbelden we even over de kaartjes.
Heerlijk werd er gewerkt aan hun plattegronden. Eén van "mijn" jongens is motorisch niet zo sterk, maar de afgelopen twee opdrachten passen blijkbaar prima bij hem. Ik hoor hem bijna niet kletsen, geconcentreerd en serieus wordt er gewerkt aan zijn project. Hij maakt een waterkaart met boten. Twee grote vellen heeft hij alvast vol getekend met grote schepen op twee van de zeven zeeën. De volgende keer mag hij alles al overtrekken met een degelijke zwarte pen/stift en dan kan het kleur geven beginnen. Wie weet maakt hij de andere vijf zeeën ook nog, lijkt me machtig!
Een meisje tekent met veel plezier haar eigen pretpark. Twee kassa's zijn er en ook al twee klanten, waar erg om gegieberd wordt, want twee klanten is wel weinig. Maar goed de achtbaan met serieuze loopings is in aanbouw. Het is een pittige achtbaan, want je zit ongeveer de hele tijd op de kop.
Weer een ander is bezig met een kaart gebasseerd op een spel op de Nintendo (als ik het goed onthouden heb). Ook dat wordt leuk.
Dan hebben we nog apenstad. De apen ontbreken nog, want "mijn apenjongen" kan niet goed apen tekenen. Ik zal hem volgende keer wat voorbeeldjes bezorgen, dan kan hij dat vast wel! Wel staan er in apenstad al veel huizen, een bananenblender, nog meer met bananen en een pinda kunstwerk. Mocht "de stad" honger krijgen dan eten ze gewoon het kunstwerk op. Natuurlijk wordt daar hilarisch om gelachen.
Nummer vijf van de dag tekent een gewone woonwijk met een vijver met eendjes en een wei vol paarden, want daar houdt ze van. Ze wil altijd vlug vlug, maar met mij als juf gaat dat niet door. Dus volgende keer worden de huizen keurig voorzien van ramen en deuren en de verdere details besproken. Ieder zijn leerles.
Thuis kriebelde het natuurlijk ook om te tekenen en daar heb ik me tussendoor en tijdens de voetbal bezig gehouden met het maken van de juiste tekening voor bij mijn drie elfjes. Een "elfje"is een gedichtje van elf woorden. 5 regels: 1 woord; 2 woorden; 3 woorden; 4 woorden; 1 woord en dat geeft dus samen elf.
Vandaag maakte ik er nog eentje na al mijn gesop en geruim in huis. Heerlijk om daar mee af te sluiten.
 



Vandaag maakte ik er nog eentje.



Siep rustte ondertussen uit van zijn speelse uurtje en maakt
zich op voor het volgende uurtje..


Vandaag kwam er van alles voorbij ...sneeuw, regen, hagel
en we zagen zelfs de zon.

Tuesday, February 05, 2013